• 06-22922351
  • info@fmt-rombouts.nl

Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is in Nederland een relatief nieuwe behandelmethode. De methode is overgekomen uit Canada en wordt daar al vele jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Dry needling gebruikt een “droge” acupunctuur naald. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt, waardoor ze snel en langdurig ontspannen.

Ik heb de drie cursussen binnen de dry needling afgerond:

De 1e cursus is voor de behandeling van de spieren van arm en been.
De 2e cursus is bestemd voor de spieren rond de wervelkolom.
De 3de niet verplichte masterclass cursus is speciaal gericht op patiënten met hoofdpijn en/of kaakproblemen.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energiebanen’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee in de spier wordt geprikt.
Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: de zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand ( uitstralende pijn) veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Het kan klachten geven zoals:

  • pijn / stijfheid lokaal in een spier,
  • pijn elders: ‘op afstand’,
  • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten,
  • verminderde kracht in de betrokken spier(en),
  • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen,
  • tintelingen in arm/been,
  • hoofdpijn, duizeligheid.

Je kunt triggerpoints krijgen door bijvoorbeeld een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel; maar ook door langdurige afwezigheid van beweging als gevolg van gips of bij een langdurig verkeerde houding zoals bij RSI, voetafwijkingen, instabiliteit en tenslotte kunnen ook door psychologische factoren, zoals stress en depressie triggerpoints doen ontstaan.

Het doel van de behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje ontspannen deze punten in de spier(en) zich. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich steeds even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ of ‘schokje’ en neemt na verloop van tijd af.

Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, soms voelt het als spierpijn, maar dat is meestal van kortere duur. De spier ontspant zich en u kunt zich makkelijker bewegen.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend bent verzekerd, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.